Yüze Yağ Enjeksiyonu

Yüze yağ enjeksiyonu, tıbbi adıyla yağ dokusu transferi, halk arasındaki tabiriyle yağ dolgusu işlemi; yüzün hacim kaybını gidermek için yapılan cerrahi bir uygulamadır.

Yaşlanma sürecinde yüzümüz hacim kaybeder. Yağ dolgusu işlemi hacim kaybını yavaşlatmak, yüz hacmini idame etmek ve bazı özel durumlarda hacmi arttırmak için uygulanır. Yüze yağ dolgusu işleminde, dolgu olarak kullanılan yağ dokusu kişinin kendi vücudundan elde edilir.

Yüze yağ enjeksiyonu işlemi yüzün neredeyse her yerine uygulanabilmektedir. Alın ortası çöküklüğünü, kaş hacim kaybını, şakak bölgesi çökmelerini, göz altı hacim eksikliklerini, çene bölgesi hacim azlıklarını, yanak hacimsizliğini, burun sırtı düzensizliklerini doldurmak için kendi yağımız ile dolgu yapılabilir.

Yüz Yağ Dolgusu Kimlere Uygulanır?

Yüze yağ dolgusu yaşlanma sürecinde 30'lu yaşlardan itibaren uygulanabilir. Yüz yaşlandıkça gözlemlenmeli ve hacmin kritik olarak azaldığı yerler süreç içerisinde takviye edilmelidir. Örneğin 30 yaşında başlayıp, 2-3 senede bir birer seans olacak şekilde, her seansta ihtiyacın yoğun olduğu bölgelere uygulama yapılabilir. Bu stratejiye yağ doku idame tedavisi diyebiliriz.

Eğer kişi hali hazırda yaşlanmanın ileri evrelerinde ise yüze yağ enjeksiyonu için gereken hacim yüksek olacaktır. Bu durumda genellikle yüz gençleştirme ameliyatlarının bir parçası olarak tek seansta tüm yüze yüksek hacimli yağ doku transferi uygulaması da yapılabilmektedir.

Bu işlem için uygun adaylar her şeyden önce sabırlı ve gerçekçi beklentilere sahip bireyler olmalıdır, zira işlem sonrası oluşan şişlik herkesin kaldırabileceği türde değildir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?

Yüze yağ enjeksiyonu küçük idame seansları şeklinde veya büyük replasman seansları şeklinde uygulanabilir. Yüzün tek bir bölgesine sınırlı mini-seanslar poliklinik şartlarında lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Daha geniş alanlara ve daha büyük miktarlarda uygulama yapılacağı zaman ameliyathane şartlarında uygulama yapılmalı ve gerekirse genel anestezi kullanılmalıdır.

Yağ enjeksiyonunda yağlar vücudun yağ fazlası olan yerlerinden alınır. Göbek altı ve diz iç kısmı sık kullanılan ve yüz ile uyumlu alanlardır. Yağın alınacağı yer uyuşturulduktan sonra özel enjektör ve iğneler ile yağ alınır, santrifüj, filtreleme ve transfer gibi işlemlerden geçirilir. Daha sonra özel kanüller (keskin olmayan iğneler) ile doku içine uygulanır. Uygulamada kanül doku içinde hareket eder ve yağı dağıtır. Yağ doku içine adeta örülür. Kanülün doku içindeki hareketi yoğun bir ödem oluşumuna sebep olabilir. Bazen işlemin ödemi verilen yağ hacminin bile ötesinde bir şişliğe yol açabilir. İşlem iğne deliklerinden yapıldığı için dikişsizdir. Yağın alındığı yere küçük bir pansuman yapılır. Yüze antibiyotikli kremler sürülür ve işlem sonlandırılır.

Yüze Yağ Dolgusu Kalıcı mı?

Yüze yağ enjeksiyonu uygulamasının kalıcılığı kafa karışıklıklarına yol açmaktadır. Yüze yağ dolgusu hem kalıcıdır hem de değildir. Şöyle ki; uygulamanın her seansında transfer edilen yağın %10-40 kadarı yaşar, geri kalanı ölür. İşlem neticede bir hücre transferidir ve hücreler vücuttan alınırken, taşınırken, filtrelenirken, enjekte edilirken hasarlanabilir ve ölürler. Transfer işlemi sonucu sağ kalanların da bir bölümü yeni yuvalarında bağlanacak bir kılcal damar bulamaz ise ölecektir. Yani kabaca 10 birim yağ dokusundan 2 birimi hayatta kalır ve hayatta kalan bu 2 biri sizin diğer dokularınız gibi sizinle birlikte yaşayacak ve yaşlanacaktır.

Yüze Yağ Dolgusu Sonrası Şişlik ve Morluk

Yüze yağ dolgusu sonrası uygulama bölgesinde çok belirgin bir şişlik oluşacaktır. Morluk da oluşabilir. Küçük ve tek bölge uygulamalarda 5-7 günde sosyal hayata dönülebilirken, tüm yüz uygulamalarda bu süreç 3 haftaya kadar uzayabilir. Uygulamadan sonraki 48. saatte şişlik zirveye çıkacaktır. Bu esnada hastalar yüzüm böyle mi kalacak diye korkarlar. Bu evrede şişliğin yarısından fazlası ödemdir ve tamamen geçecektir. %30 kadarı eriyecek olan yağ dokusudur. Geriye kalan %20 lik bir kısmı kalıcı olacaktır. Final hacme ulaşılması için 6 haftalık bir sürenin geçmesi gerekebilir. Bu süre zarfında endişesine hakim olamayan veya şişliğin inmesini bekleyemeyen hastalar açısından süreç çok üzücü olabilir.

Yüz Yağ Doku Transferi Teknikleri

Yüze yağ doku transferinde hedefe yönelik olarak kullanılabilecek çeşitli teknikler mevcuttur. Hangi tekniğin hangi hastada ve hangi amaçla kullanılacağı konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Yapısal Yağ Grefti (Coleman Tekniği)

Bu teknik Dr. Sydney Coleman tarafından geliştirilmiştir. Yağlar 2.4 mm’lik kanüller ile alınır, santrifüj edilir, 1.2 mm’lik kanüller ile dokuya uygulanır. 1 mililitrelik hacim ortalama 10 geçişte verilir. Bu uygulama şemasında yağların kalıcılığı %30-40 seviyesindedir. Çene hattı, yanaklar, kaç altı, nazolabial oluklar ve vücut için bu uygulama şekli idealdir. Ödem çok belirgindir. Bu teknikteki yağ partikülleri büyük olduğu için göz kapağı, şakak, alın gibi derinin ince olduğu yerlerde düzensizlikler oluşabilir.

Mikro Yağ Grefti (Microfat)

Bu teknikte yağı almak için 1.4 milimetrelik kanüller, vermek için ise 0.7 milimetrelik kanüller kullanılır. Bu incelikte basınca bağlı yağ kaybı daha fazladır ve kalıcılık %10-20 seviyesine düşer. Ancak partiküller ince olduğu için ince derinin altına çok iyi örülerek uygulanabilir. Mikro yağ transferinde yağ dokusu mikro filtrelerden geçirilerek çok daha inceltilebilir ve çok daha ince kanüller ile dokuya uygulanabilir. Filtre edilmiş mikroyağ transferinde klıcılık %10 seviyesine kadar geriler ancak pürüzlenme en aza inmiş olur. Bu uygulama özellikle göz altı, şakak ve alın uygulamaları için idealdir.

Nano Yağ Grefti (Nanofat)

Nanofat uygulamasında yağ önce emülsifiye edilir, sonra çok ince bir filtreden geçirilir. Elde edilen yağın içerisinde canlı yağ hücresi kalmaz. Sadece kök hücreler sağ kalır. Sonra bu doku derinin içine çok ince iğneler ile uygulanabilir. Derinin yüzeysel problemlerini, ince kırışıkları, yüzeysel renk sorunlarını tedavide kullanılır. Hiç hacim artışı oluşturmaz. Kök hücre etkisi için tercih edilir. Kök hücre etkisi uygulama sonrası 6-12 ay içerisinde görülmeye başlar.

Yüze Multiplanar Yağ Doku Transferi

Yaşlanmanın ileri evrelerinde kişinin yüzündeki hacim kaybı da iler seviyeye çıkar. Hacim kaybı derinden yüzeye, merkezden çevresele doğru tüm yüzü ilgilendirir. Ancak her bireyin yüzü farklı bir paternde hacim kaybeder. Bazı kişilerde ağız çevresi bazılarında göz çevresi hacim kaybı daha belirgindir. Bazı kişiler çevresel olarak hacim kaybederken bazı bireylerde çevresel yağlanma olur. Bazı bireylerde derinin hemen altındaki kompakt yağ doku katmanı azalırken bazı yüzlerde derin yağ katmanları azalır. Multiplanar yağ doku transferi yüzün bütününe, kişiye özel bir planlama doğrultusunda, her bölgede, o bölgenin ihtiyacına göre farklı katmanlarda doku transferi yapmak demektir. Genel anestezi altında tüm yüzü kapsayan bu işlem genellikle 1-2 saatlik bir ameliyat süresinin gerektirmektedir. Multiplanar yağ enjeksiyonu’nu genellikle yüz gençleştirme planlamasının bir unsuru olarak ele alıyoruz.

Yağ Enjeksiyonunun Alternatifleri ve Eşlik eden Uygulamalar

Yağ enjeksiyonu doğal bir doku transferidir. Bunun alterantifi sentetik dolgu maddeleri ile yüzü hacimlendirmektir. Sentetik dolgu maddelerinin en önemli dezavantajı etki süresinin sonunda dolgunun tamamının her koşulda eriyip yok olacağıdır. Dolayısıyla sentetik dolguların kabaca her yıl tekrarlanması gerekir. Yaşlanan yüzün hacim ihtiyacı düşünüldüğünde her yıl 8-15 cc civarında dolgunun tekrarlanması işlemin zaman içindeki toplam maliyetini çok arttırmaktadır. Sentetik dolgular az da olsa alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Yağ dolgusunda böyle bir risk yoktur. Yağ enjeksiyonu veya yağ dolgusu tedavisi sıklıkla botulinum toksin ve kimyasal soyma gibi yüzey tedavileri ile kombine edilmektedir. Yüze yağ enjeksiyonu benzer biçimde pek çok yüz estetiği ameliyatının sonuçlarını geliştirmek amacıyla ameliyatın bir parçası olarak uygulanmaktadır. Yağ dolgusu işlemi göz kapağı ameliyatları, orta yüz germe ve yüz germe ameliyatları ile sıkça kombine edilmektedir.

Yağ Enjeksiyonu Fiyatları

Yağ enjeksiyonu işleminin ücreti işlemin yapıldığı klinik veya hastaneye göre değişir. Yağ enjeksiyonu tekniği de yağ dolgusu fiyatlarını etkileyen faktörlerden biridir. Yüze yağ enjeksiyonu fiyatları genel anestezi altında tüm yüze yapılan uygulamalarda belirgin olarak daha yüksek olacaktır. Yüze yağ dolgusu ortalama fiyatları hakkında bilgi almak için iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Yüze yağ enjeksiyonu veya yüz hacmini düzenleyen diğer estetik tedaviler hakkında daha detaylı bilgi almak için yüz estetiği alanında internet üzerindeki en kapsamlı Türkçe kaynaklardan birisi olan www.yeniyuzyenihayat.com adresindeki yüz estetiği BLOG’umuza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

orta-yuz-germe
Orta Yüz Germe

Orta yüz bölgesindeki hacim kaybı ve yaşlanma sürecinde orta yüz yumuşak dokularının …

Devamını Oku
alin-germe
Alın Germe

Alın germe/Kaş kaldırma ameliyatı alın bölgesinde yaşlanmaya bağlı belirtileri giderm…

Devamını Oku
alt-goz-kapagi-estetigi
Alt Göz Kapağı Estetiği

Alt göz kapağı estetiği ameliyatı, tıbbi adıyla alt blefaroplasti; alt göz kapakların…

Devamını Oku